dissabte, 6 d’octubre del 2012

Pà clàssic integral amb motlle de "Pyrex"

Ingredients:

- Massa mare

150gr de farina de força
125ml d’aigua tèbia (28ºC - 30ºC)
15gr de llevat fresc (5gr de llevat deshidratat)
1gr de sal
5gr d’oli

- Massa

600gr de farina integral
400ml d’aigua fresca (10ºC - 12ºC)
6gr de sal
3gr de sucre integral
10gr d’oli


Preparació:

Per la preparació de la massa mare, es aconsellable fer l’amassat a mà, procurant que l’ambient en que s’amassa es mantingui a una temperatura constant d’uns 22ºC - 24ºC. Posar tots els ingredients en un bol fons excepte l’aigua i el llevat. Afegir l’aigua poc a poc i gradualment mentre amassem els ingredients fins aconseguir una massa lligada, elàstica i uniforme. Quan s’hagi aconseguit la textura desitjada, posar el llevat dissolt amb una mica d’aigua al centre de la massa. Seguir amassant fins que el llevat estigui totalment incorporat i fins que la massa quedi llisa de nou. Tapar la massa amb paper film transparent. Deixar llevar fins doblar el volum de la massa resultant, aproximadament 1 hora.
 
Mentre la massa mare està en procés de llevar, preparar la massa del pà. S’incorporen tots els ingredients en un bol fons i s’amassa fins obtenir una massa lligada, elàstica i uniforme. Aquest procés es pot realitzar tant a mà com a màquina, sense que es vegi afectat el resultat final. Tapar la massa amb un drap de cotó humit i deixar reposar.
 
Un cop passat el suficient temps com per que la massa mare hagi llevat i la massa del pà hagi reposat degudament, incorporem la primera a la segona. Amassem durant aproximadament 10min - 15min. Tapar amb un drap de cotó humit i deixar fermentar fins que dobli el volum de nou, aproximadament 1 hora.
 
Quan la massa final tingui el volum adequat, tornar a amassar uns 10min - 15 min, per tal de treure el gas acumulat durant el procés de fermentació. Tot seguit, afegir la massa uniforme al bol de “Pyrex”, tapar amb la seva tapa i deixar fermentar per últim cop fins doblar el volum, aproximadament 1 hora.
 
Preescalfar el forn a 200ºC. Coure dins del bol de “Pyrex” tapat 45min. Passat aquest temps, desemmotllar i coure el pa 15min més o fins aconseguir el color exterior desitjat.
 

Dificultat: fàcil / Repòs: 60min / Fermentació: 120min / Cocció: 60min


4 comentaris:

  1. Està súper xulo el bloc. Al final t'has anima't!! Vinga a compartir receptes que nosaltres les anirem fent. Un petonàs!!

    ResponElimina
  2. Mmmmmmmm..... A posar-les en pràctica!!! Petonets!! Maite

    ResponElimina