dissabte, 9 de juny del 2012

Pà clàssic integral amb motlle "Lékué"

Ingredients:
 
- Massa mare

75gr de farina de força
65ml d’aigua tèbia (28ºC - 30ºC)
10gr de llevat fresc (3gr de llevat deshidratat)
Un polsim de sal
Un raig d’oli

- Massa

300gr de farina integral
200ml d’aigua fresca (10ºC - 12ºC)
3gr de sal
2gr de sucre integral
5gr d’oli


Preparació:
 
Per la preparació de la massa mare, es aconsellable fer l’amassat a mà, procurant que l’ambient en que s’amassa es mantingui a una temperatura constant d’uns 22ºC - 24ºC. Posar tots els ingredients en un bol fons excepte l’aigua i el llevat. Afegir l’aigua poc a poc i gradualment mentre amassem els ingredients fins aconseguir una massa lligada, elàstica i uniforme. Quan s’hagi aconseguit la textura desitjada, posar el llevat dissolt amb una mica d’aigua al centre de la massa. Seguir amassant fins que el llevat quedi totalment incorporat i fins que la massa estigui llisa de nou. Tapar la massa amb paper film transparent. Deixar llevar fins doblar el volum de la massa resultant, aproximadament 1 hora.
 
Mentre la massa mare està en procés de llevar, preparar la massa del pà. S’incorporen tots els ingredients en un bol fons i s’amassa fins obtenir una massa lligada, elàstica i uniforme. Aquest procés es pot realitzar tant a mà com a màquina, sense que es vegi afectat el resultat final. Tapar la massa amb un drap de cotó humit i deixar reposar.
 
Un cop passat el suficient temps com per que la massa mare hagi llevat i la massa del pà hagi reposat degudament, incorporem la primera a la segona. Amassem durant aproximadament 10min - 15min. Abocar la massa resultant al motlle “Lékué”. Tapar amb un drap de cotó humit i deixar fermentar fins que dobli el volum, aproximadament 1 hora.
 
Escalfar previament el forn a 200ºC. Coure dins del motlle “Leéué” 40min. Passat aquest temps, desemmotllar i coure el pa 10min més o fins aconseguir el color exterior desitjat.
 
 
 
Dificultat: fàcil / Repòs: 60min / Fermentació: 60min / Cocció: 50min


8 comentaris:

  1. Aquest pà el probarem de fer molt aviat!
    Benvinguda a la xarax i merci pels enllaços!
    Podries afegir aquell pollastre farcit...

    Una forta abraçada a tots dos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies.

      Sí, però necessitem dos voluntaris que estiguin disposats a degustar aquest magnífic pollastre que vam aprendre a cuinar juntament. ¿Coneixeu algú?

      Una abraçada.

      Elimina
  2. Quinaaa pintaaaaaa!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ¿I que me’n dius si li afegíssim festucs i figues de coll de dama?

      Elimina
  3. Quina diferència hi ha entre ambdós pans??? Textura, gust, espojositat...? Ja em diràs..., Serrell.

    ResponElimina
  4. Com has vist, els ingredients i quantitats són les mateixes proporcionalment. Jo aconsellaria utilitzar una farina integral com el sègol pel pà “Pyrex” i una d’espelta pel “Lékué”. És el que nosaltres fem normalment.

    La principal diferència és la textura, ja que en el cas del pà en “Pyrex” es cou en un recipient tancat; això fa que els vapors no s’escapin i ajuden a la cocció donant-li a la molla major esponjositat i així poder tenir un pà que es pugui conservar més dies (excel•lent al natural). En canvi el pà, com per exemple el fet amb “Lékué”, es cou directament amb l’ambient del forn, queda amb una crosta més cruixent, però la seva molla una mica més tupida (excel•lent per torrar).

    Veritablement això de fer pà a casa és una historia que cadascú interpreta i explica a la seva manera segons l’experiència, que va lligada als gustos d’un mateix. Des de la farina, el llevat, l’amassat , temperatures, fermentació... i el més important, el forn de cada casa són diferents.

    Així que ja saps, a fer pà i ja m’explicaràs els teus secrets.
    Gràcies per llegir-nos!

    ResponElimina
  5. Gràcies, Sara. La veritat és que sí, que això del pa és tot un món. Jo sempre l'he fet amb motlles de silicona... Hauré de provar amb "Pyrex"...
    Petonets i gràcies a vosaltres per compartir!!!

    ResponElimina